कीवर्डहरू -

गाइड

फेसबुक चलाउनुहुन्छ ? गोपनीयताका लागि यो सेटिङ एकपटक जाँच्नुहोस्

काठमाडौं । सामाजिक सञ्जाल फेसबुक विश्वभर सर्वाधिक प्रयोग हुने लोकप्रिय प्लेटफर्ममध्ये एक हो । यसले संसारका विभिन्न ठाउँमा रहेका मानिसलाई एकअर्कासँग जोड्ने काम गर्दै आएको छ ।

फेसबुकमार्फत प्रयोगकर्ताले आफ्ना फोटो, भिडियो तथा विचार साझा गर्न सक्छन् । साथै, मेसेन्जरमार्फत निःशुल्क सन्देश आदानप्रदान, अडियो तथा भिडियो कल गर्न सकिन्छ । आफ्नो रुचिअनुसार विभिन्न फेसबुक पेज र समूहमा आबद्ध हुन सकिने भएकाले यो प्लेटफर्म सूचना तथा मनोरञ्जनको माध्यमसमेत बनेको छ ।

व्यापार व्यवसायको प्रवर्द्धनदेखि देश विदेशका ताजा समाचार तथा विभिन्न अपडेट छोटो समयमा प्राप्त गर्न पनि फेसबुक उपयोगी माध्यम बनेको छ । फेसबुकमा यस्ता थुप्रै उपयोगी फिचर छन्, जसको सही प्रयोगले आफ्नो अकाउन्टलाई थप सुरक्षित र गोप्य बनाउन सकिन्छ । यस्तैमध्ये एक हो Active Status ।

Active Status भनेको के हो ?
Active Status फेसबुक तथा मेसेन्जरमा तपाईं अनलाइन हुनुहुन्छ वा हुनुहुन्न भन्ने जानकारी देखाउने सुविधा हो । यो सुविधा सक्रिय हुँदा तपाईंका साथीहरूले तपाईंको प्रोफाइलमा देखिने हरियो थोप्लोमार्फत तपाईं अनलाइन रहेको थाहा पाउन सक्छन् ।

यदि तपाईं आफू अनलाइन रहेको जानकारी अरूलाई देखाउन चाहनुहुन्न भने Active Status बन्द गर्न सक्नुहुन्छ ।

Active Status कसरी बन्द गर्ने ?
- सबैभन्दा पहिले फेसबुक एप खोल्नुहोस् ।
- स्क्रिनमा रहेको तीनवटा धर्का (Menu) वा आफ्नो प्रोफाइल फोटोमा थिच्नुहोस् ।
- त्यसपछि Settings & Privacy मा जानुहोस् ।
- त्यहाँ रहेको Settings विकल्पमा क्लिक गर्नुहोस् ।
- Privacy अन्तर्गत रहेको Active Status विकल्प छान्नुहोस् ।
- अन्त्यमा Show when you're active विकल्पलाई बन्द (Off) गरिदिनुहोस् ।

ध्यान दिनुपर्ने कुरा के छ भने, तपाईंले आफ्नो Active Status बन्द गर्नुभयो भने तपाईंले पनि आफ्ना साथीहरू अनलाइन छन् वा छैनन् भन्ने जानकारी देख्न सक्नुहुन्न ।

फेसबुकका अन्य उपयोगी सुरक्षा तथा गोपनीयता सेटिङ
फेसबुक अकाउन्टलाई थप सुरक्षित बनाउन र व्यक्तिगत जानकारीमा नियन्त्रण राख्न निम्न सेटिङहरू पनि उपयोगी हुन सक्छन् ।

दुई चरणको प्रमाणीकरण (Two-Factor Authentication)
यो सेटिङ सक्रिय गरेपछि कसैले तपाईंको पासवर्ड थाहा पाए पनि अतिरिक्त सुरक्षा कोड वा प्रमाणीकरणबिना सजिलै अकाउन्टमा लगइन गर्न सक्दैन ।

प्रोफाइल लक (Profile Lock)
यो सुविधाले फेसबुकका साथीबाहेक अन्य व्यक्तिले तपाईंको प्रोफाइलमा रहेका केही सामग्री तथा जानकारी हेर्नबाट सीमित गर्न मद्दत गर्छ ।

फ्रेन्ड्स लिस्ट लुकाउने
तपाईंको फेसबुकमा को–को साथी छन् भन्ने जानकारी अरूबाट लुकाउन Friends List को गोपनीयता सेटिङ परिवर्तन गर्न सकिन्छ ।

ट्याग रिभ्यु (Tag Review)
अरू कसैले तपाईंलाई कुनै फोटो वा पोस्टमा ट्याग गरेपछि त्यो सामाग्री तपाईंको प्रोफाइलमा देखाउनुअघि समीक्षा तथा अनुमति दिन सकिने सुविधा हो ।

यी सुरक्षा तथा गोपनीयता सेटिङको सही प्रयोगले फेसबुक अकाउन्टलाई थप व्यवस्थित, सुरक्षित र व्यक्तिगत बनाउन मद्दत गर्न सक्छ ।

गाइड

फोन चार्ज गर्दा यी गल्ती नगर्नुहोस्, ब्याट्री र डिभाइसमा पर्न सक्छ गम्भीर असर

काठमाडौं । फोन अहिले हाम्रो दैनिक जीवनको अभिन्न हिस्सा बनिसकेको छ। बिहान उठेदेखि राति सुत्दासम्म अधिकांश सम…

आईपीओ भर्दा चाहिने सीआरएन बिर्सनुभयो ? यसरी सजिलै थाहा पाउनुहोस्

काठमाडौं । तपाईं सेयर कारोबार गर्नुहुन्छ र नियमित रूपमा आईपीओ भर्नुहुन्छ भने सीआरएन (CRN) नम्बरका बारेमा पक्…

ट्रुकलरले अज्ञात नम्बरको नाम कसरी पत्ता लगाउँछ ? यस्तो छ रहस्य

काठमाडौं । अपरिचित नम्बरबाट फोन आउँदा त्यसको विवरण पत्ता लगाउन धेरैले ‘ट्रुकलर’ प्रयोग गर्छन् । फ…

बच्चाको गेमिङ बानी सुरक्षित बनाउन अपनाउनुहोस् यी ५ उपाय

काठमाडौं । अनलाइन गेम बालबालिकाका लागि मनोरञ्जनसँगै सिकाइ र सामाजिक अन्तरक्रियाको माध्यम पनि बन्न थालेको छ …

ल्यापटपको ब्याट्री छिट्टै सकिन्छ ? यी सामान्य गल्तीले घटाइरहेको हुन सक्छ ब्याकअप

काठमाडौं । आजको डिजिटल जीवनमा ल्यापटप पढाइदेखि कार्यालयको काम, अनलाइन बैठक, मनोरञ्जन तथा विभिन्न डिजिटल गत…

निःशुल्क भिपिएन किन बन्दैछ गोपनीयताका लागि दुःस्वप्न ?

काठमाडौं । आजको डिजिटल युगमा इन्टरनेट प्रयोग गर्ने धेरै मानिसले आफ्नो प्राइभेसी सुरक्षित राख्न भिपिएन (भ…

निःशुल्क उपलब्ध गुगल मिट कसरी प्रयोग गर्ने ?

काठमाडौं । गूगलले आफ्नो भिडियो कन्फेरेन्सिङ सफ्टवेयर गूगल मिट सबैको लागि उपलब्ध गराउने घोषणा गरेको थिय…

‘मिलिटरी-ग्रेड’देखि ‘अनलिमिटेड’सम्म: प्रविधि कम्पनीका आकर्षक शब्दको वास्तविकता

काठमाडौं । प्रविधि क्षेत्रमा उपभोक्तालाई आकर्षित गर्न प्रयोग हुने धेरै शब्दहरू वास्तवमा जति प्रभावशाली देखि…

आइफोनमा हातले लेखिएका नोटलाई डिजिटल टेक्स्टमा कसरी बदल्ने ?

काठमाडौं । यदि तपाईं आइफोन प्रयोगकर्ता हुनुहुन्छ भने, हातले लेखिएका नोटलाई डिजिटल टेक्स्टमा बदल्न अब छुट्टै ए…

टिभीको रिमोट हरायो ? आफ्नो स्मार्टफोनलाई यसरी बनाउनुहोस् टिभी रिमोट

काठमाडौं । टिभीको रिमोट हराउनु धेरैजसो घरमा हुने सामान्य समस्या हो । कहिले सोफामुनि, कहिले ओछ्यानमुनि वा …

गुगलको नयाँ माइग्रेसन फिचर : एपबिनै आइफोनबाट एन्ड्रोइडमा डाटा ट्रान्सफर हुने

काठमाडौं । गुगलले आइफोनबाट एन्ड्रोइडमा डाटा स्थानान्तरण गर्ने प्रक्रियालाई थप सरल र सहज बनाउने नयाँ प्रणाली सा…

व्हाट्सएप ह्याक हुन नदिन यी फिचरहरू अनिवार्य रूपमा प्रयोग गर्नुहोस्

काठमाडौं । व्हाट्सएप विश्वकै सबैभन्दा लोकप्रिय सन्देश आदान–प्रदान गर्ने प्लेटफर्ममध्ये एक हो । यसको व्यापक प्…

गुगलको अटो डिलिट सुविधा : अनावश्यक डेटा आफैं हट्ने, यसरी गर्नुहोस् सेटअप

काठमाडौं । गुगलको Auto Delete सुविधामार्फत प्रयोगकर्ताले आफ्नो सर्च हिस्ट्री, लोकेसन हिस्ट्री तथा अन्य गतिविधिको…

एन्ड्रोइड १७ मा अझ बलियो हुँदै लक स्क्रिन सुरक्षा, गलत पिन धेरै पटक हाल्दा फोन लामो समयसम्म लक हुने

काठमाडौं । गुगलले आफ्नो एन्ड्रोइड १७ अपरेटिङ सिस्टममा लक स्क्रिन सुरक्षालाई अझ शक्तिशाली बनाउँदै पिन…

एन्ड्रोइडमा भ्वाइसमेल कसरी काम गर्छ ? यसरी गर्नुहोस् सुचारु

काठमाडौं । नेपालमा हामी मानिसहरू कुराकानीका लागि व्हाट्सएप, एसएमएस वा मिस्ड कलको बढि प्रयोग गर्छौँ जसल…